Zece principii pentru independență financiară » Generatia I

Abilitatea de a ne asigura un trai decent într-un viitor incert, sau simplificând, de a obține independență financiară, presupune viziune, determinare și cunoaștere.

Dar este un exercițiu de maturitate, mai degrabă decât un efort de asimilare a unor noțiuni predate școlărește.

„Independența financiară apare atunci când ai economist suficient încât îți poți susține cheltuielile tale actuale pentru tot restul vieții fără nevoia de a mai câștiga alți bani. Ai putea alege să muncești din diferite motive, din pasiune sau pentru un scop nobil, dar tu nu ai avea de fapt nevoie de vreo slujbă pentru a-ți finanța stilul de viață actual“. O definiție oarecum veselă, dar clară, dată de JD Roth, un blogger care se ocupă de finanțe personale.

Recent, CFA Society România a lansat proiectul Generația Independentă o inițiativă prin care asociația, împreună cu partenerii săi instituționali, oferă resurse de educație financiară publicului larg, în vederea obținerii independenței și a securității financiare la vârstă pensionării.

Conetxtul actual este complicat, iar perspectivele incerte. Pe de o parte avem un grad redus de alfabetizare financiară, consatăm lipsa resurselor de educație financiară la nivel național, precum și absența constanței în continuarea efortului de adaptare la noile tendințe.

Pe de altă parte tendințele demografice (scăderea natalității, combinată cu emigrarea), fac ca perspectivele viitorului financiar ale unei persoane care aparține generației X sau Y să nu fie deloc optimiste. Ca urmare, din cauza lipsei resurselor publice, riscul este ridicat, ca începând cu generația X, vârsta de pensionare să crească semnificativ (vedem acest trend atât în țările dezvoltate, cât și în cele emergente) și/sau pensiile publice să nu crească în ritm cu rata inflației sau a veniturilor din economie.

În esență sunt 10 principii pe care ar trebui să le urmăm, pentru a fi mai aproape de dobândirea independenței financiare.

Citește mai multe pe http://bit.ly/35YKP19